Yeni ve sanayiye uygulanabilen buluşlar patent verilerek korunur. Buluş kısaca sanayideki teknik bir problemin çözümü olarak tanımlanabilmekte ve yeni teknolojilerin üretilmesini, varolan teknolojinin ise gelişmesini sağlayan en önemli unsurlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir başka değişle buluş tarım da dahil olmak üzere sanayi ve teknoloji alanındaki somut bir sorunun çözümüdür. Patent, buluş sahibine buluşu üzerinde belirli bir süreyle sınırlı olarak devlet veya diğer resmi patent ofisleri tarafından bahsedilen bir haktır.

Patent hakkı buluş sahibine sözkonusu ürünü satma, pazarlama konusunda bir ayrıcalık sağlamakta ve bu da yeni buluşların yapılmasını teşvik etmektedir. Patent hakkının buluş sahibine sağladığı bu ayrıcalık incelemeli patentte 20 yıl, incelemesiz patentte 7 yıldır.

Buluşların patent alarak korunabilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bunlar yenilik, tekniğin bilinen durumunun aşılması ve sanayiye uygulanabilir olmadır.

Yenilik; patent başvurusunun yapıldığı tarihten önce, buluş konusunda dünyanın herhangi bir yerinde toplumca erişilebilir yazılı, sözlü veya başka bir şekilde açıklanmamış olmasını ifade eder.

Tekniğin bilinen durumunun aşılması ise; buluşun ilgili olduğu teknik alandaki bir uzman tarafından tekniğin bilinen durumundan açıkça çıkartılamayan bir faaliyet sonucu gerçekleşmiş olmasını ifade eder. Bir başka değişle, tekniğin bilinen durumunu aşmak ortaya konulan buluş sayesinde konuyla ilgili olarak mevcut bilginin ilerisine geçilmesidir.
Son olarak sanayiye uygulanabilir olma; buluşun tarım dahil sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir veya kullanılabilir olmasıdır.

Marka Tescil patent vekilleri, buluşunuzun öncelikle Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde kararname hükümleri uyarınca tescil edilebilir olup olmadığ yönünden inceler ve bu konuda size detaylı bilgi verir.
Marka Tescil uzmanları, buluşunuzun patent olarak tescil edilebilir nitelikte olduğu kanaatine varırsa incelemeli veya incelemesiz patent sistemlerinden hangisinin tercih edileceği konusunda karar vermeniz için ihtiyaçlarınız ve buluşun maliyeti göz önüne alınarak yönlendirme yapar.

Buluş patent alabilir nitelikte değilse faydalı model olarak tescil edilebilirliği analiz edilerek size bu olasılık hakkında bilgi verilerek tavsiyede bulunulur.

.

Bu günün dünyası çok küçülmüş, enformasyon, teknoloji ve iletişim alanındaki büyük gelişmeler toplumları kıyasıya bir rekabete ve her geçen gün yeni gelişmelerin yaşandığı ekonomik bir yarışa itmiştir. Mevcut dünya düzeninde ayakta kalabilmek, tüm sektörlerde müşteri ihtiyaç ve beklentilerine uygun mal ve hizmet üretiminin sağlanmasıyla gerçekleşebilecektir. Bu da ancak, kuruluşlarda, tasarım aşamasından başlayarak üretim, pazarlama ve satış sonrası hizmetlere kadar tüm aşamaları kapsayan ve sürekli gelişmeyi hedefleyen Kalite Yönetim Sisteminin uygulanmasıyla olacaktır. Günümüzde Kalite Yönetim Sistemi konusunda ISO 9001 Kalite Sistem Standartları 1987 yılında yayınlandığı tarihten itibaren en fazla ilgiyi ve uygulama alanını bulan milletlerarası Standartlar haline gelmiştir. ISO 9001 amacı farklı ülkelerde veya bölgelerde benzer teknolojiler için geliştirilen farklı standartlar zaman zaman “ticaret için teknik engel” olarak kullanılmaktadır. İşte ISO’nun günümüzdeki en önemli işlevi ISO 9001 kalite yönetim standartları ve diğer ürün standartları gibi uluslararası kabul görmüş standartlar hazırlayarak, ticaretin önündeki bu tip teknik engelleri ortadan kaldırmaktır.

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistem belgelendirmesi, kalite ve müşteri memnuniyeti ile birlikte, değişen dünyanın gerçeklerini benimseyerek kalite sistemlerinizi sürekli iyileştirmeye yönelik bağlılığınızı ortaya koymanızı sağlamaktadır. Bu standard ile ürün ve hizmet güvenliğinden ziyade iş sağlığı ve güvenliğinin ele alınması amaçlanmıştır.

NEDEN ISO 9001

  • Kuruluşta kalite anlayışının gelişimini,
  • Karın, verimliliğin ve Pazar payının artmasını,
  • Etkin bir yönetimi,
  • Maliyetin azalmasını,
  • Çalışanların tatminini,
  • Kuruluş içi iletişimde iyileşmeyi,
  • Tüm faaliyetlerde geniş izleme ve kontrolü,
  • İadelerin azalmasını,
  • Müşteri şikayetinin azalması, memnuniyetin artmasını sağlayan,
  • Ulusal ve uluslararası düzeyde uygulanabilen bir yönetim sistemi modeli olduğu için.

HACCP
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points, Gıda endüstrisinde “Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları” standardıdır.
Gıda endüstrisinde risk analizi olarak nitelendirilen HACCP ile amaçlanan, insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek unsurların safdışı bırakılması için önlemlerin alınmasıdır. incelenme sırasında, gıda zincirindeki tüm aşamalar dikkate alınmaktadır. Bu aşamalar, ön hazırlık, hazırlık, üretim, taşıma, depolama, ambalajlama, muhafaza, ve sevkiyat şeklinde sıralanabilir. Her aşamada hijyen koşullarına uyum esastır.Gıda üreten veya sunan işyerlerinde zorunludur.

HACCP’in faydaları nelerdir?

  • Muhtemel tehlikeler önlenerek güvenilir gıda üretilir ve müşteriye ulaşması sağlanır.
  • Ürün kayıpları azaltılır.
  • Maliyetler azaltılır.
  • Etkin bir oto-kontrol sisteminin uygulanması sağlanır.
  • Müşteri talepleri karşılanır.
  • Ticaret kolaylığı sağlar.

.

Tasarım, bir ürünün tümü veya bir parçasının, çizgi, şekil, renk, biçim, doku, malzemenin esnekliği veya süslemesi gibi insan duyuları ile algılanabilen çeşitli unsur veya özelliklerin oluşturduğu görünümdür.

Bir tasarımın tescille ( tasarım tescili için) korunabilmesi için aşağıda belirtilen özellikleri taşıması gereklidir

Yenilik
Bir tasarımın aynısı, başvuru veya rüçhan tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış ise, o tasarım yeni kabul edilir. Tasarımlar sadece küçük ayrıntılarda farklılık gösteriyorlarsa aynı kabul edilir.
Ayırt edici nitelik
Ayırt edici kavramı, bir şeye özgün nitelikleri, özellikleri belirtmek için kullanılır. Bir endüstriyel tasarımın bilgilenmiş kullanıcı üzerinde bıraktığı genel izlenim ile diğer bir tasarımın böyle bir kullanıcı da bıraktığı genel izlenim arasında belirgin bir farklılık oluşuyorsa bu tasarım ayırt edici niteliğe sahiptir.

Endüstriyel tasarım tescili 5 yıl için yapılır ve 5 yıllık süreler halinde 25 yıla kadar uzatılabilir. Marka Tescil’in tasarım konusunda tecrübe sahibi Marka ve Patent Vekilleri, endüstriyel tasarımların tescil edilebilme koşullarını taşıyıp taşımadığını araştırıp bu konuda bilgilendirme yapılması, tasarım tarifnamesinin hazırlanması, endüstriyel tasarımların yurtdışı tescillerinin yapılması, tasarım başvurusu ve tescil işlemleri, red kararlarına ve 3. şahıs itirazlarına karşı cevap verilmesi ve görüş sunulması ile tasarım yenilemeleri takibi gibi tasarım konusunda ihtiyaç duyulan her türlü teknik ve hukuki desteği vermektedirler.

.

Yeni bir buluşun kullanım haklarına sahip olmanın en kısa süren yoludur. KOBİ’leri desteklemeyi amaçlayan bu modelle; buluşun sanayiye uygulanabilmesi koşuluyla, Faydalı Model Belgesi alınabilmektedir.
Marka Tescil, hassas patent başvuru sürecini profesyonel şekilde yönetmektedir. Başvuru öncesi araştırma ve analizler, başvuru dosyasının (özet, tarifname, istemler, teknik resimler…) başvuruya uygun hale getirilmesi, başvuru işlemleri, hukuki süreç yönetimi, yıllık vize süreçlerinin takibi gibi aşamalar Marka Tescil’in deneyimli ve uzman ekibi tarafından titizlikle yürütülmektedir..

Markanız , patent / faydalı model veya endüstriyel tasarım tescil başvurusu yaptığınız tüm buluşlarınız sadece başvuru yapılan ülkeyi kapsar. Diğer ülkelerde de bir koruma sağlamak istiyorsanız, marka, patent / faydalı model ve endüstriyel tasarımlarınızın uluslar arası başvurularını da yapmanız gerekmektedir.

Yurtdışında faaliyetiniz varsa veya olacaksa,ithalat ihracat yapıyorsanız,distribütör firmaysanız, yurtdışına açılmak istiyorsanız , kısacası uluslar arası bir vizyona sahipseniz , yurtdışı başvurularını da gerçekleştirmeniz gerekmektedir.Size sağlanmış olan bu hakları kullanmak firmanızın geleceği için büyük fırsatlar yaratmaktadır, ve tescilli olmayan marka veya ürünler beraberine büyük riskler de taşımaktadır. Tescilli olmayan marka , patent/faydalı model veya tasarımlarınızla ilgili gümrüklerde problem yaşayabilirsiniz,diğer ülkelerde mallarınızın satışı konusunda sorunlar yaşayabilir hatta mallarınıza el konabilir. Tüm bu sıkıntıların size getireceği maliyetler de , başvuru maliyetlerinin kat kat üzerinde olacaktır.

Marka Tescil tüm uluslar arası başvurularınızla ilgili olarak başvuru ,takip ve hukuki işlemler ile ilgili size yardımcı olacaktır.